Voihan kanaalit, vallit ja sudenkuopat!

Voihan kanaalit, vallit ja sudenkuopat!

On luonnollista, että perinteiset organisaatiomallit saattavat luoda maaperää siiloutuvan yrityksen muotoutumiselle.  Tämä usein vie ihmiset myös samaan muottiin, vaikka eihän ihmiset ole tiedoilta ja taidoilta saatikka persoonatyypeiltään samanlaisia. Puhumattakaan kiinnostuksenkohteista. Jos toiminnassasi on valittu perinteinen organisaatiomalli se tuo hyvin vaativan roolin funktion esimiehelle tasapainoitella tiimin yhteishengen ja siilouttavien päätöksien tai huomiointien kanssa.

 

Tässä kolme esimerkkiä kulttuuriin liittyvistä teoista. Kirjoitan nämä kohdat, koska oikeasti näitä on joskus ainakin yrityksen sisältä vaikea huomata.

  1. Huomioidaan yksittäinen myyjä onnistuneesta hienosta kaupasta, vaikka myyntiprojektissa huippu tekkitiimi auttamassa tarjouksen ja kaupan saannista. Siilouttaako vai parantaa yhteistyökulttuuria?
  2. Yksi funktio pitää omat pikkujoulut. Ei me myyjien kanssa lähdetä joraan. Siilouttaako tämä vai parantaa yhteistyökulttuuria? Tuoko pikkujoulut yhteishenkeä koko yritykselle? Kyllä ehdottomasti.
  3. Istumapaikat jaetaan funktioittain niin ettei esim. asiakastyötä tekevä häiritse toisia ja rakennetaan vielä seinä väliin. Lopulta kielletään asiakastyötä tekevää tulemasta alueelle ettei keskittyminen häiriinny.

 

Miten muurit murretaan ja vallit täytetään?

  1. Yksi viikkojohtamisen tärkeimmistä asioista on saattaa yhteen erilaiset henkilöt. Anna työkaluja ratkaista ongelmia.
  2. Palkitse kulttuurin hyvä tekoja. Ja aina yllätyksellisesti jälkikäteen julkisesti. Muista kaikki osapuolet.
  3. Puutu vinoon vieviin tekoihin. Varmista että esimiehillä on ymmärrys kulttuuriin johtamisesta.