Kun vuorotteluvapaa ja etätyö muuttui etäkriisijohtamiseksi

Kun vuorotteluvapaa ja etätyö muuttui etäkriisijohtamiseksi

Kävin ottamassa kirjoituksen kuvat sunnuntaina aavemaisen hiljaisesta kauppakeskuksesta. Mietin, miltä omistajista tuntui ripustaa tuo ”toistaiseksi suljettu”-kyltti ikkunaan. Dominoefekti on liikkeellä. Koronan vaikutus talouteen optimistien mielessä täällä USA:ssa tarkoittaa kovaa V-käyrää. Amerikkalaisten talouden puskurointikulttuurin tuntien seuraa henkilökohtaisia taloudellisia katastrofeja. Kun Yhdysvallat aivastaa, muu maailma vilustuu. Nyt kun epidemia on näin voimakas, tästä ei voi tulla kuin äärimmäisen pitkä lama.

Aikaisemmin blogiani seuranneet tietävät minun muuttaneen USA:han vuodeksi. Vuorotteluvapaa ja etätyö mahdollisti johtamisen etäältä. Teimme useamman vuoden muutoksia, joiden tarkoitus oli parantaa johtamista, läpinäkyvyyttä ja tekemistä. Etätyön tekemisen mahdollistaminen niin kulttuurillisesti kuin työkalujen valinnoilla. Lean tuli yhtenä asiana meidän toiminnan kehittämisen keskiöön. Operatiivinen johto otti ja sai enemmän vastuuta. Norman Vincent Peale on sanonut ”Mitä suurempi ongelma, sitä suurempi lahja”. Mikä on Covid-19 lahja maailmalle? Hieman taaksepäin katsoen tuntuu kuin joku olisi tämän Covid-19 suunnitellut meille etukäteen lopputestiksi. Etätyö taklaa vielä tämän haasteen.

Mikä osa etätyöstä tulee jäädäkseen? Etäjohtaminen on ollut meidän henkilöstöllemme suurimmalta osin tuttua viime kesästä. Uusi säännöllinen tapa johtaa projekteja, viikkojohtaminen, toiminnan mittaaminen, päätöksentekoa parantava johtamisjärjestelmä kuten Traction EOS helpottaa tekemistämme. Tractionin tuloksista kannattaa muuten kuunnella Vesa Paukkerin haastattelu 3L-Learnership podcastista. Uskon silti että luottamuksen rakentamisen kannalta ihmisten kohtaaminen on yksi tärkeimmistä asioista. Kyllä se tietysti rakentuu etävälinein, mutta ei mikään korvaa saman tilan ilman hengittämistä.

Olen edelleen vuorotteluvapaalla, mutta ymmärrettävästi toimitusjohtajan täytyy tällaisessa tilanteessa tehdä hartiavoimin töitä. Huomaan henkilöstön odottavan johdolta paljon. Ilkka O. Lavas kertoi Yrittäjien sivuilla oman avoimen tarinan väsymyksestä ja ihmisen rajallisuudesta. Huomasin että kriisi toi kummallisen kirkkauden tekemiseen. Huomaamatta asioiden hallinnantunne toi niin syvän flown, etten tajunnut polttavani kynttilää molemmista päistä. Tuttu ylirasituksen varoitus pamahti päälle maaliskuun lopulla. Onneksi siitäkin selvittiin!

Pidetään huoli itsestä ja toisistamme!