Meillä on yhteinen suunta, vai onko?

Meillä on yhteinen suunta, vai onko?

En ole kirjoittamassa tässä tämän ensimmäisen kappaleen pidempään politiikasta vaan yrityksen johtamisesta. Kuten olemme huomanneet politiikasta yhteisen suunnan kirkastaminen on siellä vielä haastavampaa kuin pk-yrityksessä, mutta ei se helppoa ole ilman hyvää johtamisjärjestelmää yrityksissäkään.

Mikä tässä on niin vaikeaa?

Yksi keskeisiä ongelmia ja vaikeutta aiheuttavia on asioiden irtoaminen toisistaan. Asioilla tarkoitan Vision joka pitää sisällään keskeiset arvot, suunnan, pitkäaikaisen ja keskipitkän tavoitteet, myynti ja markkinointistrategia. Asioiden pitäminen samaan suuntaan vaatii jatkuvaa asian toistamista.

Toinen iso asia sotku tulee arjen haasteista. Meillä on niin paljon tehtävää, ettemme ehdi tekemään kaikkea, mutta aina ehdimme tehdä sen mikä on tärkeintä.  Silti pieniin asioihin keskittyminen estää yhteisten valittujen asioiden toteutumisen. Olemme myös tottumusten orjia. Vuosi on nyt alussa ja tiedät, sinun pitäisi vaikka muuttaa terveyttä edistäviä tapoja. Unohdatko mitä piti tehdä? Ainakin minä unohdan ilman hyvää muistuttajaa.

Miten pidät tämän kasassa?

Yksi avaintekijöistä on koostaa yhteiset pitkäaikaiseen tavoitteeseen vievät tavoitteet kuvaksi ja teksteiksi yhdelle sivulle. Olen niin usein huomannut että ne jotka pystyy visualisoimaan tavoitteet päätyy lopulta tavoitteisiin.  Etkö usko? Kannattaa kysyä vaikka Elon Muskilta sopivan tilaisuuden tullen. Meillä tavoitteet visualisoi Linda Saukko-Rauta. Ei tämä tietenkään useimmille riitä ja tarvitaan tarkempi kirjallinen suunnitelma. Tästäkin on syytä tehdä lyhyt yhteenveto laajan suunnitelman lisäksi.

Miten yhteinen suunta sitten onnistuu?

Etsin pidemmän aikaan yksinkertaista ja toimivaa johtamismallia, jolla voisi meidän kokoinen yritys mennä kohti yhteistä tavoitetta. Etsin Leanistä apuja ja sieltä löytyikin Hoshin Kanri x-matriisi. Tutustuttuani tähän totesin sen olevan aika vielä liian iso elefantti nieltäväksi ja lopulta päädyin yksinkertaisempaan Tracktion malliin, jota olemme sitten viritelleet omaan käyttöömme.

Miten johdamme?

Teimme edellä mainitun Vision lisäksi loppuvuonna 2020 tavoitteet. Tähän valikoitui yhteensä kahdeksan, vuoden kestävää projektia, joista pilkoimme pienemmiksi osaprojekteiksi ensimmäiselle kvartaalille. Jokaisella projektilla on yksi vastuuhenkilö ja aikataulu. Käytännössä meidän johtamisjärjestelmässä on kaksi päivää jolloin katsomme tehtyjä asioita ja tulevaa tekemistä. Maanantaina katsomme eteenpäin ja perjantaina reflektoimme mitä saimme aikaan. Kokoukseen johtamisessa käytämme EOS Traction filosofiaa tukevaa järjestelmää johon pääset oheisesta linkistä.

Olemme mittareissa vielä alkuvaiheessa. Tämä tuntuu olevan lähes jokaisen kohdalla asia, jota ei haluta tai uskalleta laittaa omiin tavoitteisiin. Ilmeisen selvää on se että meidän kulttuurissa on jokin tekijä, joka estää mittaamisen toteuttamisen niin että jokainen tuottaa mitattavat tavoitteet ja sitoutuu siihen. Eli työtä riittää kulttuurin muutoksen tekemiseen.