Pelkäätkö johtaa?

Pelkäätkö johtaa?

Muistan tilanteen, jossa yhdellä tyttäristäni oli sen ikäinen, että mielialat vaihtelivat voimakkaasti. Teini-ikä. Tunnepuuska ja sanailun jälkeen voimakas oven pamaus. Vanhempana meille tuli tilanne, joissa jouduimme piirtämään selkeän viivan siitä, millainen käyttäytyminen ei ole sallittua.

Teinitytölle oma yksityisyys on tärkeä asia. Huone on pyhä paikka. Pohdin hetken mitä teen. Painelin autotalliin etsiäkseni ison ruuvimeisselin. Loikin yläkertaan ja ruuvasin huoneen oven irti ja laitoin nojailemaan sängyn taakse. Tuntui hetken pahalta järkyttää, todella pahalta.

Noin kahden viikon kuluttua hän nöyrästi pyyteli laittamaan oven takaisin. Ovi ei koskaan enää paukkunut. Jos ovi paukahti syystä tai toisesta kovasti, kuului: Anteeksi, en tarkoittanut!

Onko sinulla mielessä asia joka sinun pitäisi sanoa tiimiläiselle, mutta syystä tai toisesta et toimi? Estääkö jokin sinun miellyttämisen halussa toimimasta? Jos oma tehtäväsi on kirkas saat siitä hyvän selkänojan käsitella vaikeaakin asiaa. Yksi tärkeimmistä asioista esimiehellä on huolehtia tiimiläisen ammatillisesta kasvusta ja piirtää toiminnan raamit. Kulttuurin johtaminen on toisinaan puuttumista. Etukäteen uhkailu ei toimi kasvattamisessa eikä johtamisessa. Jälkikäteen palkinto toimii huomattavan paljon paremmin kuin etukäteen. Mutta miten vaatia niin että tekijät toimittavat sinulle sen mikä on tilattu?

Muistan erään esimiehen joka kollegan kertoessa, etten ehdi iltapäivän palaveriin tuoda raporttia, jota pyysit tuumanneen: Vielä ehdit ennen palaveri. Raportti tuli valmiiksi. Estääkö oma tunnemaailmasi vaatimasta? Aina ei vaatiminen ole kovin mukavaa ja se saattaa tuntua pahalta.

Mutta silti tarkemmin ajatellen, syy voi toki olla teettäjässä, joten miten sinä delegoit tehtävän niin että saat lopputuloksen ajoissa?